- 3 minute pentru minte
- Posts
- Friptură de curcan CU piure de cartofi
Friptură de curcan CU piure de cartofi
3 minute pentru minte #61
Friptură de curcan CU piure de cartofi
3 minute pentru minte #61
Într-o primăvară, am ținut o dietă de 10 zile bazată în general pe salate, pește, pui (cu sos de miere!), nuci, quinoa, tot felul de minuni.
Rețetele erau interesante și foarte gustoase, așa că de multe ori toată familia (mai ales mezinul slab țâr) mânca dieta mea.
Dar m-am întrebat atunci: răspund aceste diete, cu adevărat, la nevoile nutritive și ale mele și ale familiei?
Sau e nevoie să luăm și suplimente, atunci când mâncăm selectiv?
O parte din răspuns l-am aflat din cartea „The Mood Connection”, a dr. Uma Naidoo.
Voi mai spicui din ea și în viitor, deocamdată azi despre triptofan.
Triptofanul este un aminoacid precursor al seroroninei, supranumită și „hormonul fericirii”.
Adică triptofanul ne ajută să fim mai puțin anxioși, altfel spus un pic mai liniștiți și poate chiar fericiți.
Dar studiile arată că alimentele care conțin triptofan, cum ar fi friptura de curcan, nu cresc direct nivelul de triptofan.
Adică degeaba mănânc piept de curcan cu salată, că triptofanul din curcan iese așa cum a intrat.
De ce?
Există multe dovezi care arată că atunci când ingerăm triptofan ÎMPREUNĂ cu carbohidrați, cum ar fi cu piure de cartofi, atunci el este asimilat de corp.
De ce?
Pentru că acești carbohidrați duc la creșterea insulinei, iar insulina direcționează alți aminoacizi spre mușchi, în timp ce îl lasă pe triptofan liber în drumul spre creier.
Și așa, triptofanul ajunge la creier și ne face mai fericiți.
Mult mai fericiți și mai echilibrați decât dacă am mânca friptura de curcan cu salată chioară.
Așa că, data viitoare când ne gândim la diete sau la mâncatul disociat, e bine să ne gândim că strămoșii noștri mâncau sarmale și mămăligă cu brânză și fripturi cu piure și că, poate, aceste combinații sunt de fapt mai benefice și mai bine gândite decât ni se pare.