- 3 minute pentru minte
- Posts
- Laudele îi fac pe oameni să simtă că nu sunt în stare de nimic
Laudele îi fac pe oameni să simtă că nu sunt în stare de nimic
3 minute pentru minte #41
Laudele îi fac pe oameni să simtă că nu sunt în stare de nimic
3 minute pentru minte #41
Lauda e un subiect care mă preocupă de când a venit pe lume primul meu copil, mai exact de când am simțit nevoia să exagerez puțin cu aprecierile la fiecare lucru pe care îl făcea.
La fiecare două liniuțe care semănau cu un omuleț „Uaaau, mami, ce frumoooos!”
Nu-mi dădeam seama, atunci, că mai mult descurajam decât încurajam.
Până am dat de două cărți care mi-au schimbat perspectiva: „Mindset” a lui Carol Dweck și „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți” de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga (de unde am luat și citatul din titlul mailului).
Ideea comună a celor trei autori ar suna așa: lauda este apreciere exagerată venită de sus din jos, din partea cuiva care se consideră superior spre cineva considerat inferior.
Care e diferența între laudă și apreciere?
Aprecierea implică măsurarea unui efort real, a unei munci susținute, în timp ce lauda implică supraevaluarea unui rezultat.
Adică atunci când lăudăm o facem cu intenția ca celălalt să se simtă bine, ceea ce implică faptul că noi suntem mai sus și îi ridicăm starea de spirit a celuilalt artificial, prin aprecieri care nu sunt neapărat adevărate.
Și copiii simt asta.
După câțiva ani în care am lăudat excesiv lucrări simple, fiul meu cel mare a venit la mine într-o zi și mi-a zis: „Pe bune, mami, îți place asta? Mie nu-mi place”.
Și și-a aruncat desenul la gunoi.
Cred că atunci am decis că e și mai simplu și mai onest să apreciez corect, cu blândețe și sprijin, dar fără laude și exagerări.