Legea naturală a creierului tău

3 minute pentru minte #110

Legea naturală a creierului tău

3 minute pentru minte #110

86 de miliarde de neuroni formează 1000 de miliarde sau 1 milion de milioane (un trilion) de conexiuni.

​​Acesta e creierul uman, a cărui complexitate uriașă, noi, cu creierele noastre, tot umane, o înțelegem greu, și doar parțial.

Și nu vorbim aici despre problemele grele, de genul: Unde e sediul conștiinței și cum se produc gândurile?, ci și despre lucruri relativ simple, cum ar fi cum funcționează neuronii?

Până de curând s-a crezut că neuronii funcționează în gașcă, pe grupuri ce îndeplinesc o anumită funcție.

​​Cei din zona cortexului auditiv se ocupă cu decodarea semnalelor venite prin nervul auditiv, cei din zona limbajului de decodificarea sunetelor și interpretarea lor, etc.

Ei bine, da și nu.

​​Un studiu publicat în prestigioasa revistă Cell (Celula) arată că un neuron își vede de treaba lui, individual, între 40-50 % din timp.

​​Adică lucrează și în echipă, și pentru el.

​​Și se pare că nu e doar la oameni așa, ci și la alte 4 specii în afară de om, la musculițe, pești, șoareci și maimuțe.

Ce înseamnă asta?

​​Că un neuron are nevoie să se dezvolte și să se perfecționeze și singur, ca să fie mai eficient în echipă.

​​Adică, legea ar suna așa: jumătate mie, să cresc, jumătate nouă, să creștem împreună. 

Și îmi vine să întreb: Oare așa cum ne e creierul construit, așa ar fi și drumul firesc al evoluției noastre în general?

​​Aproape din jumătate din timp învestit în noi, individual, în a ne înțelege, a ne dezvolta personal, fizic și psihic; iar jumătate din efort să fie spre relații, spre munca de echipă, pentru a ne pune ce am descoperit și am obținut în comun cu alții, pentru o și mai mare creștere.

Ce zici, ar putea să fie așa legea naturală a evoluției? 

Și apoi vine întrebarea: cât din timp și efort investești în creșterea ta individuală?

​​Aproape jumătate din timp?

​​Dacă nu ești nici pe aproape, cum ai putea să investești mai mult timp și efort în dezvoltarea ta?

Pui apoi ce ai descoperit, ce te-a ajutat pe tine să crești, la comun, dai mai departe, contribui la creșterea tribului tău?

​​Dacă (încă) nu, cum ai putea să împărtășești mai mult și mai cu folos cu ceilalți, cu familia ta, cu prietenii tăi, cu colegii, cu tot ce înseamnă tribul tău?